Järjestimme 25. huhtikuuta konttorillamme Helsingin Kalasatamassa aamiaisseminaarin, jonka otsikkona oli saavutettavuus. Halusimme lähestyä tärkeää aihetta monipuolisesti, sekä käyttäjien että suunnittelijoiden näkökulmasta.

Saavutettavuus ei ole vain sitä, että digitaaliset sisällöt ja palvelut ovat kaikkien käytettävissä, fyysisistä rajoituksista riippumatta, vaan ylipäätään sisällön selkeää ja loogista jäsentelyä.

Lakiuudistus vauhditti saavutettavuutta, mutta ei vielä tarpeeksi

Yksi tähtipuhujistamme oli paraurheilija ja saavutettavuuden puolestapuhuja Ronja Oja, joka johdatti aamiaisvieraat verkkopalveluiden ja digitaalisten lomakkeiden maailmaan näkövammaisen vinkkelistä.

“Saavutettavuudesta puhuessani haluan alleviivata, että se ei ole jotain mitä pitäisi tehdä vain siksi, että laki käskee. Saavutettavuudella luodaan tasa-arvoisempaa maailmaa”, Ronja Oja kertoo.

Saavutettavuutta internetissä ovat viime vuosina vauhdittaneet vuonna 2016 säädetty EU-direktiivi, sekä sitä seurannut kansallinen lainsäädäntö. Ronja Ojan mielestä tästä huolimatta esimerkiksi lomakkeissa sekä verkkokaupoissa että julkishallinnon puolella on edelleen tekemistä, ennen kuin käyttökokemus on kaikille vaivaton.

“Aamiaisseminaari oli itselleni kiinnostava kokemus sitä kautta, että en ole erityisesti keskittynyt asiakirjojen saavutettavuuteen. Asia ei ollut täysin uutta, mutta näkökulma oli erilainen tuttuun aiheeseen.”

Ronja Ojan mietteisiin saavutettavuuden tiimoilta voi tutustua hänen omalla verkkosivustollaan, mutta myös tulevassa saavutettavuutta käsittelevässä oppaassamme, joka tulee olemaan ladattavissa sivustoltamme. Julkaisemme oppaan luvut myös yksittäisinä blogiteksteinä kevätkesän mittaan.

Julkistamme pian kesäkampanjan saavutettavuudesta

Aamiaisseminaarissa syntyi erittäin hyvää keskustelua ja kysymyksiä saavutettavuuden eri näkökulmista esitettiin paljon. Totesimme yhteisesti, että saavutettavuuden vaatimukset suhteessa käytännön toteutuksiin eivät ole aina yksiselitteisiä.

Keskustelu saavutettavuudesta on saatu hyvälle alulle, mutta se ei suinkaan ole ratkaistu ja valmista kiveen hakattavaksi. Samalla kun työstämme saavutettavuutta asiakkaittemme kanssa, tulemme julkaisemaan aihetta käsittelevää materiaalia sivustollamme.

Tulemme järjestämään kesäkampanjan, jossa organisaatiot voivat ilmoittautua saavutettavuusaiheiseen kilpailuun. Palkitsemme yhden tai useamman osallistujan maksuttomalla saavutettavuustyöpajalla, jonka sisältö on organisaation haasteen mukainen. Työpajan lisäksi osallistujat saavat pienen kesäisen muiston.

Kampanjan ilmoittautumissivut julkaistaan kesäkuun alussa. Löydät sieltä myös ohjeet ja säännöt. Kannattaa siis seurata sivustoamme sekä uutiskirjeitämme.

 

Kuva: Aamiaisseminaarin osallistujia, puhujana Ronja OjaEdita Priman aamiaisseminaari järjestettiin 25.4.2019. Seminaarin aiheena oli saavutettavuus.

 

Kuva: Ronja Oja puhumassa aamiaisseminaarissaRonja Oja

 

Kuva: Aamiaisseminaarin osallistujiaAamiaisseminaarin tunnelmaa